Utmärkelser

Varje år på vårt årsmöte delar Skellefteå Byautvecklingsråd ut ett antal priser för att uppmuntra alla de handlingskraftiga och duktiga människor som lever och verkar på vår landsbygd. Detta föredömliga arbete uppmärksammar vi genom att utse Årets Ungdom, Årets landsbygdsföretagare, Årets landsbygdsutvecklare och Årets by.

I år gick utmärkelserna till:

 

Årets Ungdom – Albin Nyström, Lövånger skoterklubb

MOTIVERING: Albin Nyström 17 år från Vebomark.

Albin har ett brinnande intresse för skotrar, men också för att det ska finnas bra möjligheter för att köra just skoter, inte bara för honom utan för alla.

Han har genom sitt engagemang i Lövångers skoterklubb lagt mycket av sin fritid på att bygga broar, röja leder, samt vintertid sladda dem, så många fler än han själv ska kunna nyttja det finna skoterledsystem som finns i Lövångersområdet.

Grattis och Lycka till !

 

Årets landsbygdsföretag – Strömholms Lantbruk, Simon Renström

MOTIVERING: Simon tog över sina föräldrars företag i september 2011. Han har sedan dess sökt utmaningar i att kunna leverera nåt mer än övriga inom jordbruksnäringen.

Som den entreprenör han är, så utvecklar han hela tiden sina produkter, och knyter många kontakter, för att förstå vad marknaden efterfrågar. Att ge sina köttdjur restprodukter från Öl- tillverkning, har bidragit till att det kött han producerar, får en fantastisk smak och mörhet, som uppmärksammats av ett flertal krögare som han kontrakterat och levererar till. Råvarorna ingår bland annat i Restaurang Bryggargatans gourmetmeny.

Han har också stuckit ut hakan och lovar att inom några år ska han producera ”världens godaste kött”, så han experimenterar med olika raser och utfodring för att uppnå målet.

Grattis och Lycka till !

 

Årets landsbygdsutvecklare – Asta och Eric Hellgren, Skråmträsk

MOTIVERING: Allt från genuint hantverk, turism och service som hela tiden utvecklas till landsbygdsutveckling engagerar och arbetar årets landsbygdsutvecklare med.

Asta och Eric Hellgren, Skråmträsk, ser möjligheterna, har inställningen klar för sig ”Att vara positiva och ha en ljus framtidstro är nyckeln” till framgång.

Att våga satsa på tre olika områden och dessutom rikta in sig på KRAV-märkta produkter är både tufft och nutidstänkande. Lägg där till att engagera de anställda och besökare, som de verkligen kan.

Tack för ert fantastiska engagemang och tro på framtidens landsbygd!

Grattis och Lycka till!

 

Årets by 2016 – Svarttjärn

MOTIVERING: I Svarttjärn är man aktiv. Sommaren 2016 arrangerade de en alternativ matfest med fokus på lokalproducerad mat och underhållning dag som kväll. Ett mycket lyckat event som verkligen satte ”det riktiga Svarttjärn” på kartan i kontrast till det fiktiva Svarttjärn som gjorts revy om i många år.

Med gemensamma krafter har man byggt och driver ett nytt utflyktsmål;

Havsvågen med utsiktstornet Lill´n på Lidberget. Det populära besöksmålet lockar folk från när och fjärran, sommar som vinter. I samarbete med närliggande byar har man arrangerat event på platsen. En vandringsstig har gjorts som är med i Skellefteå kommuns vandringsledskort.

Bönhuset, byns gemensamma samlingslokal pulserar som byns hjärta med cafékvällar, loppis, barnverksamhet, gudstjänster och andra arrangemang.

Byn ligger just nu i startgroparna för bredbandsutbyggnad och ett projekt som ska skapa fler tomter med förhoppning om nybyggande i Svarttjärn.

Man jobbar också för sitt alldeles egna byamål ”Svarttjärn mot 80 invånare”.

Detta sammantaget gör Svarttjärn till Årets by 2016 i Skellefteå kommun.

Grattis och Lycka till!

 

Pristagare 2016:

Årets Ungdom – Anton Rosendahl, Holmsvattnet. Årets landsbygdsföretag – Svedjans Ost, Johanna och Pär Hellström. Årets landsbygdsutvecklare – Burträsk Saluhall, Årets By – Mjövattnet.

Pristagare 2015:

Årets Ungdom – Lisbet Andersson. Årets landsbygdsföretag – Marina Barkanovich. Årets landsbygdsutvecklare – Cathrin Elfstrand. Årets By – Kalvträsk.

Pristagare 2014:
Årets ungdom – Sandra Lindgren. Årets Landsbygdsföretag – Swenature, Peter Lundström. Årets Landsbygdsutvecklare – Jessica Söderlund. Årets by – Nedre Bäck.

 

Som kuriosa kan sägas att prisutdelningar av dessa utmärkelser har skett sedan 1996 då Vallen blev årets by och Kurt Andersson, från Vallen, fick utmärkelsen som årets byautvecklare för sitt engagemang.